Iloa ja inspiraatiota kansainvälisestä kirjakauppavaihdosta
Tunnustan, että ohi meinasi tämä mahdollisuus minultakin mennä: toukokuussa kaiken kiireen keskelle tupsahtanut Kirjakauppaliiton viesti mahdollisuudesta hakeutua kansainväliseen kirjakauppavaihtoon jäi vähän työstämättömänä taka-alalle. Aivan kalkkiviivoilla toukokuun lopussa perehdyin asiaan kuitenkin tarkemmin ja lähetin huolellisesti perustellun hakemukseni RISE Bookseller Exchangeen.
Heinäkuun alussa sain viestin, että minut oli valittu vaihtoon ja kohdemaaksi valikoitunut toivelistallani kolmantena ollut UK. Valittavien kohdemaiden listaltahan löytyy maita aina USA:sta Guatemalaan ja Ruotsista Ranskaan, mutta varsinaisen vaihdon ollessa kovin lyhyt, en katsonut järkeväksi lähteä tavoittelemaan valtamerten takaisia kohteita – vaikkakin omakustanteinen loma olisi ollut liitettävissä vaihdon päätteeksi. Ehkeivät ensisijaiset valintamaani Espanja ja Portugali aikatauluista tai kielimuureista johtuen napanneet, mutta taktiikkani mukainen nk. varma kortti UK napsahti. Ohjeistuksena oli lähteä vaihtoon jo heinäkuun aikana, joten hieman kiirehän siinä kesken lomanvieton tuli järjestellä asioita – erityisesti, kun yli 50 % Lontooseen suuntautuvista lennoista oli peruttu Heathrow`n megaruuhkista johtuen. Käytännön järjestelyihin meni kymmeniä meilejä ja aika monta tuntia eri lentosivustoja selaillen, sillä kaikista varauksista vastaa lähtijä yksin. Isäntäkirjakaupakseni ilmoittautui pieni, yksityisomisteinen Chorleywoodin kirjakauppa, joka sijaitsee noin 50 km Lontoosta luoteeseen. Matka-ajassa etäisyys Lontoosta junayhteydestä riippuen on 25–45 minuuttia, joten tein heti päätöksen, etten edes pyri yöpymään suur-Lontoossa, vaan etsin majapaikan mahdollisimman läheltä kirjakauppaa ja elän kuten paikalliset. Ihan helppoa ei etsiminen ollut - Chorleywood on pieni 11 000 asukkaan kunta, josta muuten kyllä löytyvät kaikki tärkeimmät palvelut, kuten kirjakauppa, mutta minkäänlaista hotellia tai muuta yöpaikkaa ei niillä main ollut tarjolla. Lopulta junakarttaa ja airbnb-sijainteja vertaillen löysin kohtuullisen matkan päästä viereisestä kaupungista vierastalon, josta käsin päivittäinen kulkeminen työpaikalle oli tosin useamman kävelytaipaleen ja junamatkan takana.
Osallistujalleen täysin maksuttomaan, RISE:n kustantamaan kansainväliseen kirjakauppavaihtoon kuuluu neljä yöpymistä (maksimihinta määritelty), lennot (itse valitulla lentoyhtiöllä, ei hintakattoa) ja mahdolliset siirtymiset kohdemaan sisällä julkisilla liikennevälineillä. Kirjakaupassa vietetään kolme kokonaista työpäivää (Briteissä kello 9–18) ja itse pääsin osallistumaan oikeastaan kaikkeen mitä kirjakauppatoimintoihin kuuluu. Tapasimme useampia kustantajia, pääsin mukaan kirjoituskilpailun ideointiin ja hoidin kassatilitykset. Sain olla mukana myymälätyössä, palvella asiakkaita (joista yksi iäkkäämpi leidi yli 20 Helsinki-vierailunsa johdosta tunnisti minut suomalaiseksi!) ja imeä itseeni roppakaupalla iloa ja inspiraatiota. Hienoista esillepanoista ja kiehtovista yksityiskohdista innostuneena otin myymälästä varmaan toistasataa valokuvaa ja sometin tietysti ahkerasti. Oli kiehtovaa vaihtaa ajatuksia mm. tapahtumamarkkinoinnista, uutiskirjeistä ja yhteistyöstä koulujen kanssa. Monta käytännön oivallustakin koin mm. myymälämateriaalien, lisämyynnin ja hinnoittelun suhteen. Aito läsnäolo ja brittien huikean kohtelias palvelutaso tekivät suuren vaikutuksen, ja kaikkiin kysymyksiini paikalliset kollegani vastailivat auliisti ja väsymättä. Kirjakaupan osaomistaja Sheryl Shurville huolehti minusta myös työajan ulkopuolella, kun pääsin tutustumaan hänen kotiinsa ja perheeseensä. Hän on omien sanojensa mukaan ollut elämässään hyvin onnekas ja elää kyllä minunkin näkemykseni mukaan aivan täydellistä kirjakauppiaan unelmaa: kaksi pientä, idyllistä kirjakauppaa (Chorleywood Bookshop ja Gerrards Cross Bookshop), huikea luksustalo kukkulan päällä omassa rauhassaan jättimäisellä tontilla, jonka toista reunaa kehystävät isot omenapuut ja toiseen oli nousemassa japanilainen puutarha, ja kaiken huippuna tontin takaosassa oli kanala! Emäntäni Sheryl, joka on mukana sikäläisen kirjakauppaliiton hallituksessa, oli selkeästi erittäin tunnettu ja arvostettu henkilö ja hänen kirjakauppansa hyvämaineisia halki maakunnan. Opin Sherylistä mm. sen, että hän oli syntynyt Readingissa (tottahan toki!), hän oli aiemmin ollut sairaanhoitaja, hän ei voisi koskaan kuvitella muuttavansa pois Chorleywoodista, tai että henkilö, jonka kanssa hän ei missään nimessä haluaisi juuttua hissiin, on kirjailija Jeffrey Archer.
Kaiken kaikkiaan kirjakauppavaihtoseikkailuni oli oikein onnistunut. Pääsin kurkistamaan kulisseihin, tarkentamaan omaa näkemystäni kirjakauppojen olemassaolosta ja tulevaisuudesta sekä oppimaan uutta. Jatkossa on hienoa sparrailla asioita halutessaan myös brittikirjakauppakollegoiden kanssa. Rakkaus kirjoihin ja kirjakauppoihin yhdistää ihmisiä ainutkertaisella tavalla ja parhaimmillaan vaihtokokemus tuo ammatillisten oivallusten lisäksi elämään myös uusia ystäviä.
Olipa huikea reissu! Olen onnekas, kun saan tehdä töitä intohimoalallani, ja etuoikeutettu, kun pääsin tällaiseen upeaan vaihtokokemukseen.
Lisätietoja Chorleywoodin kirjakaupasta löydät täältä: https://chilternbookshops.co.uk/contact/chorleywood-shop/
Ystävällisesti,
Marjo, Kirjamama